Het leed dat vilt heet

Gepubliceerd op 9 maart 2020 om 19:58

Na lange tijd weer eens een blog. Ik heb er even over nagedacht om deze blog te schrijven, maar ik ga het toch doen. Waarom de twijfel: omdat ik absoluut geen mensen voor het hoofd wil stoten maar puur extra informatie wil delen.

Zo af en toe kom je als trimster dingen tegen die er voor zorgen dat je letterlijk met je handen in het haar zit.

Een hond met een vervilte vacht is zo’n situatie. Vilt wordt soms verward met klitten. Wat is het grote verschil: klitten zijn “knopen” in de haren van de vacht die er redelijk goed uit zijn te kammen en desnoods met een schaar te verwijderen zijn.

Vilt is echter heel wat anders. Als je klitten niet uit de vacht haalt dan gaat dit van kwaad tot erger en ontstaat er vilt. De haren raken in de knoop (klit) en wrijven steeds tegen elkaar aan. De klit wordt groter en groter en vormt na verloop van tijd een plakkaat (vilt). Als de vacht met regelmaat vochtig wordt (regen) dan wordt dit proces nog eens bevorderd.

De vacht blijft bewegen en het vilt wordt steeds dichter en breidt zich uit. Uiteindelijk zitten deze plakkaten vilt strak op de huid en bezorgt het dier veel pijn. Het vilt trekt namelijk voortdurend aan de huid.

Dit kan ervoor zorgen dat de huid gaat smetten en dat er wondjes ontstaan. Door het vilt kan de huid niet ademen en blijft de huidirritatie bestaan en kan zelfs gaan ontsteken.

Als ik zo’n dier op mijn trimtafel krijg is er eigenlijk maar één oplossing: heel voorzichtig de vervilte vacht afscheren. Dat moet vaak heel kort omdat de tondeuse onder het vilt moet komen. In extreme gevallen haal je een vacht er bijna in 1 stuk af. Uitborstelen van vilt is geen optie omdat tijdens het borstelen weer extra aan de huid getrokken wordt en het dier dus nog meer pijn heeft.

Scheren doe ik altijd pas na overleg met de klant maar ik zal in zo’n situatie dan ook altijd kiezen voor het welzijn van het dier want wees eerlijk: wil je zelf rond blijven lopen met het gevoel alsof er continue aan je haar getrokken wordt?

Waarom deze blog? Om het verschil goed uit te leggen tussen klitten en vilt en waarom het dus zo belangrijk is om klitten niet te verwaarlozen. Er kunnen duizenden redenen zijn waarom een vacht vervilt is en ons werk als trimster is o.a. het verzorgen van de vacht. Maar soms is het resultaat van zo’n trimbeurt minder belangrijk dan het feit dat het dier geen pijn meer heeft en opgelucht weer de salon uit gaat.

Ik werk vanaf nu met een zogenaamd klittenformulier. Bij binnenkomst beoordeel ik de vacht samen met U. Als ik veel klitten of vilt voel dan vraag ik U het formulier te ondertekenen waarmee er toestemming gegeven wordt om de vacht indien nodig kort te scheren. Dit doe ik uiteraard niet zomaar, ik zal altijd proberen een zo mooi mogelijk resultaat te behalen. Maar zoals gezegd, het welzijn van het dier staat altijd voorop. En het mooie van haar: het groeit altijd weer terug 😉.

Dus wees niet boos als er uit noodzaak geschoren moet worden, een blij en pijnvrij dier is tenslotte veel belangrijker in dit geval.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.